9.02.2008

HANGİ HAYVANLARIN ETİ HELALDİR?


8
HANGİ HAYVANLARIN ETİ HELALDİR?
6:145 ayeti, dört çeşit hayvani yiyeceğin haram olduğunu bildirmektedir: Kendi kendine ölen hayvanlar, akıtılmış kan, domuz eti ve Allah'tan başkaları adına kesilmiş hayvanlar. Kuran'a göre domuzun sadece eti haramdır; yağı ise helaldir. Nitekim aynı surenin 146. ayeti , bu yasaklamaların çok belirli olduğunu vurgulamakta ve istenirse, sadece etin veya sadece yağın yasaklandığının örneğini vermektedir. Başka deyişle Allah, et ile yağı birbiriyle karıştırmamaktadır. Daha sonraki 6:147-150 ayetleri ise, bildirilen dört maddenin dışında haramlar icad edenlerin şüpheli rivayetleri izleyen putperestler oldukları da belirtilmektedir. Kuran'a göre, Allah adına hüküm koymak, haramlar icad etmek Allah'a ortak koşmaktır (9:31; 18:26; 42:21). Din adamlarının fetvalarını dinlerinin kaynağı haline getirip uydurdukları haramları Allah'a yakıştıranlar, putperest olduklarını kabul etmezler (6:147; 6:22,23). Kuran, hayvanlar arasından sadece domuzun etinin haram olduğunu bildirmektedir. Diğer etleri bizim keyfimize bırakmıştır. Herkes hoşlanmadığı eti diğer insanlara haram etse ve üstelik bu yasağı Allah'a yakıştırsa dünyada helal yiyecek kalmaz!
a) Neden midye, karides, yengeç, istakoz gibi hayvanların eti Şafii ve Maliki mezhebinde helal iken, Hanefi mezhebinde mekruh ve haramdır? Allah'ın peygamberine göre nasıldır?
b) Sünni mezhepler arasında haram etler konusundaki büyük ihtilafların nedeni Allah ve Peygamber mi, yoksa hadisler ve kişisel görüşler mi?
c) Allah'ın dinine göre hangi hayvani yiyecekler helal, hangi yiyecekler haramdır? (6:145-150; 16:115)
d) Kuran'a göre mezheplere ayrılmak ve dinde ihtilaf etmek, putperestlerin adetidir (23:52-56; 6:159). Allah'ın sürekli olarak kötülediği mezhepçiliği nasıl olur da översiniz?
e) Kuran, domuzu değil domuzun etini yasaklamaktadır (2:173; 5:3; 6:145,146; 16:115). Domuz yağının haram olduğuna dair deliliniz nedir? Hadis uydurmacıları, domuz yağını haram etmeyi unuttukları halde siz elinizde uydurma hadis bile yokken neye dayanarak domuz yağını haram ediyorsunuz?
f) 16:115 ayetinden sonraki 116'ıncı ayete muhatap olmaktan hiç korkmaz mısınız?

1 yorum:

Adsız dedi ki...

O bahsi gecen Enam Suresi 146'nci ayette hicbir zaman Domuzun yagi helaldir demiyor. Aksine Yahudilere sigir ve koyunun sirtinda bulunan yaglar disinda diyor.


145 - De ki: "Bana vahyolunanda, (bu haram dediklerinizi) yiyen kimse için haram edilmiş bir şey bulamıyorum. Ancak leş, veya akıtılmış kan, yahut domuz eti - ki bu gerçekten pistir yahut Allah'tan başkası adına kesilmiş bir hayvan olursa, bunlar haramdır. Ama kim çaresiz kalırsa, (başkasının hakkına) tecavüz etmemek ve zaruret sınırını aşmamak üzere (bunlardan yiyebilir)" Çünkü Rabbin çok bağışlayandır, merhamet edendir.

146 - Yahudilere bütün tırnaklı hayvanları haram kıldık. Sırtlarında, yahut bağırsaklarında bulunan, ya da kemiğe karışan yağlar dışında, sığır ve koyunun da, yağlarını onlara haram ettik. Saldırganlıkları yüzünden onları böyle cezalandırdık. Biz elbette doğru söyleyenleriz.